Bilecik İsminin Anlamı Ne?

Bilecik İsmi Hakkında Bilgiler

Şimdi işe Bilecik ismi ile ilgili kısa ve faydalı bilgiler vererek başlayalım.

Sponsorlu Bağlantılar
  • Bilecik isminin kökeni: Türkçe
  • Bilecik isminin cinsiyeti: Erkek
  • Bilecik isminin rengi: Mavi
  • Türkiye’deki Bilecik sayısı: Bilinmiyor
  • Türkiye’de kullanım oranı: Bilinmiyor
  • Bilecik ismindeki harf sayısı: 7 harfli
  • Bilecik Kuran’da geçiyor mu: Hayır

Bilecik İsminin Anlamı

Bilecik isminin anlamı nedir, ne anlamlara geliyor görelim.

  1. Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde yer alan illerinden biri.
  2. Dorukların boğaz yeri.

Bilecik isminin Kur’an’daki anlamı: Bilecik ismi Kuran’ı Kerim’de geçmemektedir.

Bilecik İsminin Hikayesi

İlin bilinen eski isimleri arasında Agrilion ve Belekome’yi görmekteyiz. Prof. Dr. Bilge UMAR “Bithynia” adlı kitabında Agrileion / Belo Kome / Bilecik adı hakkında şu açıklamayı yapmaktadır: “Agrilion/Agrileion adının öz biçiminin Akr(a)-ilion olduğunu kesin güvenle görebiliyoruz. Bu, ‘dorukların boğaz yeri’ anlamını belirtir. Bilecik kentinin atası olan yerleşimin son Bizans çağındaki adının Belo Kome olduğunu bilmekteyiz. Yani o kome (köyün) lokalizasyonu konusunda bir duraksama yoktur; köy, tarihçi Pakhymeres’in yapıtında anılmaktadır. Fakat Belo adının o dilde bir anlamı yoktur. Ramsay’e göre (s.227 No.17) Belo Kome adı, Türkçe Bilecik adının Rum ağzına uydurulmuş biçimidir. Oysa Bilecik sözcüğünün sondaki –cik takısı dışında Türkçeyle bir ilgisi yoktur. Türkçede anlamı yoktur. Bele Kome adı (Vilo Komi okunur), bazı bilgi kaynaklarımızda, örneğin (Devlet yayını) Türk Ansiklopedisi’nin Bilecik maddesinde, Bele Kome diye aktarılıyor. Bele (Vile) adının Türk ağzından önce Vile-cik, sonra Bilecik olması doğaldır. Bu ad, Thrak kökenli Bithyn dilinden ya da (yine Thrak kökenli) Phyrg dilinden gelmiş olmalıdır. Gerçekten, Bizans İmparatorluğu’nun Thrake (Trakya) ilinde, Iustinianus döneminde (527–565) kurulan bir kale, Beledina adını taşıyordu.”

Aynı şekilde Anadolu’yu gezen A. Körte, şehrin 2,5 km. güney-batısına düşen Selöz yolu üstündeki Beşiktaş tepede kurulu Agrilium isimli bir kentten söz etmektedir. Yine yöreyi gezen Goltz da Beşiktaş tepedeki nekropol (mezarlık) ve yolun solundaki antik kentten söz ediyor. Beşiktaş tepede bulunan birkaç arkeolojik kalıntı (anıt mezar, tümülüs, aquadükt, su kanalı), özellikle bir lahit (Koç Müzesi’nde bulunan Beşiktaş Lahdi) ile Gülümbe Agrilium kentini kanıtlar niteliktedir.

Daha sonraki dönemlerde Bilecik’i bir Bizans kenti olarak görüyoruz. Doğu Roma (Bizans) döneminde Belekoma ismiyle bilinen kent, şimdiki Bilecik’in doğusunda, Hamsu ve Tabakhane dereleri arasındaki bir kaya çıkıntısı üzerinde inşa edilen kale çevresinde kurulmuştur.

Bilecik adının nereden geldiğiyle ilgili halk arasında da söylene gelen farklı hikâyeler vardır. Şöyle ki; Anadolu’ya doğudan gelen bir topluluk Bilecik yöresinde kendilerine bir yerleşim yeri arar. Kentin kurulacağı yeri belirleyip temellerini kazarken ilginç bir olayla karşılaşırlar; kullandıkları araçların bıraktıkları yerden başka bir yere taşınmış olduğunu görürler. Aynı olay birkaç kez tekrarlanınca topluluğun yaşlı üyelerinden biri araçların bulunduğu yeri göstererek “bileydik” kentin temellerini buraya atardık” der. Söylentiye göre bu ‘Bileydik’ sözcüğü zamanla değişerek Bilecik olmuştur. Yöredeki yaşlıların anlattığı ikinci bir söylentiye göre de;  Osman Bey, çevredeki kasabaların fethine çıkmadan önce yiğitlerine ‘kılıçlarını iyi bileylemelerini’ söylermiş. Böylece Osman Gazi’nin ‘bileyleme’ sözü zamanla değişmiş ve Bilecik olmuştur.

Sponsorlu Bağlantılar

Sponsorlu Bağlantılar

Bilecik İsminin Analizi

Bilecik isminin analizi demek kişinin karakteristik özelliklerini ortaya çıkarmaktır. Bilecik ismindeki her harf farklı bir karakteristik özelliği temsil etmektedir.

B: Ön sezileri kuvvetli
İ : Kırılgan
L : Sanatsal yeteneğe sahip
E : Sıkıntılardan kurtulmak için mücadele eden
C: Konuşma ve yazma yetenekleri olan
İ : Kırılgan
K: Başarılı, unvan sahibi

Not: Kendiniz İsim Analizini Yapın!

Bilecik İsminin Numerolojisi

Bilecik isminin numerolojisini yapmak için her harfin alfabedeki rakamsal karşılığına bakıyoruz.

B = 2
İ = 12
L = 15
E = 6
C = 3
İ = 12
K= 14

+………… 80 ⇒ Bilecik isminin numerolojik değeri

Bilecik İsminin Kader Sayısı ve Uyumu

123456789
ABC-ÇDEFG-ĞHI-İ
JKLMNO-ÖPQR
S-ŞTU-ÜVWXYZ

Bilecik isimin kader sayısının ne olduğunu hesaplayalım.Fakat burada dikkat edilmesi gereken şey Bilecik isimli kişilerin kader sayısını hesaplarken soyisimlerini de isimleri ile birlikte hesaplamalarıdır. Soyisimleri ile birlikte kader sayısı hesaplayıp, bu sayıya göre tablodan kader yorumuna bakmalılar.

Sponsorlu Bağlantılar

Bilecik isimli kişiler isim ve soy isimlerindeki her harf için yandaki tablodan karşılık gelen rakamları toplamalı. Biz şimdi sadece Bilecik isminin kader sayısını buluyoruz.

2+9+3+5+3+9+2 = 33= 3+3 =6

Bilecik isminin kader sayısı: 6 (altı)

Altı (6) kader sayısına ait yorum şöyledir;

“Aşk adamıdır ve sorumluluklarının farkındadır. Anlayışlıdır ve her şeye karışır. Aşık olduğu kadar kıskançtır.Mutlu ve sıcak bir kişiliğe sahiptir. Güvenilir, koruyucu ve sağlam kişiliğe sahiptir.Sevdiği için her şeyi yapar. Fedakarlıktan kaçınmaz. Başkaları tarafından ihmal edilmiş olma duygusunda ve aşırı kötümser hissetmekten kaçınmalıdır.”

UYARI: Bilecik isimli kişiler soyisimleri ile birlikte kader sayılarını hesaplamalılar.

Ayrıca bkz: İsim Kader Sayısı Bulma

Bilecik isimini taşıyanlar eşi yada sevgilisi ile isimlerinin uyumunu öğrenebilirler. Kader Sayınızı bulduktan sonra aşağıdaki isim uyumu analizi sayfasından isim uyumunu öğrenebilirler.

Sponsorlu Bağlantılar

Ayrıca bkz: İsim Uyum Analizi

Bilecik İle İlgili Akrostiş Şiirler

Bilecik ismine akrostiş şiir örneklerini elimizden geldiğince sunmaya çalıştık. Bilecik ismi ile ilgili daha iyi akrostiş şiir yazabileceğini düşünenler, şiirlerini yorum yazarak bize yolasın burada yayımlayalım.

Bilir misin sen aşkı gülüm
İçimde aşk bitmez bilirim
Lambalar bir bir söndü gülüm
En güzel saatler bana zulüm
Can dedim sana bilirsin
İliklerime kadar işlemişsin
Neredesin bilmiyorum gülüm…

Admin: GG

Bilecik İsmi Konulabilir Mi?

Bilecik ismini yeni doğan çocuklara vermek doğru mu değil mi, Bilecik ismine sahip kişilerin bu ismi taşımasının herhangi bir sakıncası var mı yok mu gibi sorulara verilecek cevap; ismin anlamı ve analizi bakımında herhangi bir sakıncası olmadığıdır.

Bilecik ismi caiz mi?

Bilecik ismi dini açıdan caiz mi, İslami açıdan herhangi bir sakınca içeriyor mu diye bakmak gerekirse, Bilecik isminin hiçbir sakınca içermediğini söyleyebiliriz.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.a) isim koymak hakkında şu hadisleri buyurmuştur:

“Çocuklarınıza ilk hediye ve armağanınız ona güzel ad koymanızdır.”
“Çocuğun babasının üzerindeki hakkı, ona güzel bir isim koymasıdır…”

Bilecik İsimli Ünlüler

Bilecik isimli ünlülere yaptığımız araştırmalar neticesinde rastlayamadık.

Sponsorlu Bağlantılar

Bu listede yer alan ünlülerin dışında sizin bildiğiniz ünlüler var ise ve bu ünlüler listesine eklememizi istiyorsanız, yorum yaparak bize bildirin. Biz de Bilecik isimli ünlüleri sitemize ekleyelim.

Sponsorlu Bağlantılar

İlk yorum yapan siz olun

      Bir yorum yapın

      İsminin Anlamı Ne
      İsminin Anlamı Ne
      Logo